Kulttuuri ja taide

Romanit ja taide

Romanit ovat vuosisatoja säilyttäneet oman kielensä ja kulttuurinsa, mutta jokainen aika on asettanut sille omat haasteensa. Romanitaiteilijoita on niin ikään ollut vuosisatoja. Euroopassa romanimuusikkojen ja taiteilijoiden näkyvyys on ollut paljon arkipäiväisempää kuin Suomessa. Joissakin maissa koko maan perinteinen oma musiikki on muodostunut romanimusiikista, kuten Espanjassa flamenco ja Unkarissa ’mustalaismusiikki’.

Suomessa on noussut julkisuuteen muutamia romaneja, jotka ovat löytäneet hyväksynnän taiteilijoina ja esiintyneet sellaisina myös suurelle yleisölle, mutta itseään taiteilijoina pitäviä romaneita on varmasti enemmänkin. Lisäksi vanhoissa suomalaisissa elokuvissa on esitelty joitakin romanihahmoja.

Tiedon löytäminen aiheesta ’suomalaisten romanien taide’ on vaikeata, melkein mahdotonta. Kaikki mitä aiheesta löytyy, koskee lähinnä musiikkia.

Ei ole tarkoitus, eikä olisi mahdollistakaan, esittää ja nimetä kaikkia taiteenlajeja, romanitaiteilijoita tai siksi itseään tuntevia seikkaperäisesti, vaan poimia joitain heistä ikään kuin esimerkiksi eri taiteen alojen esittäjistä ja osaajista, jotka ovat monin paikoin tuttuja niin romaniväestölle kuin pääväestöllekin.